3

[ubuntu] Problems Connecting to Virgin Broadband (aus) using Huawei E160e

view full story
linux-howto

http://ubuntuforums.org – Hello all, I am attempting to connect to Virgin Broadband (Australia) pre-paid using a Huawei E160e modem in Ubuntu 9.10 UNR. I have setup the connection as per http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014221, including disabling CHAP and changing the APN as required in the thread. However, when I try to connect using the network manager, it disconnects straight away with the message "GSM Network disconnected". When examining the logs /var/log/daemon.log, I get the following information: Code: Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) starting connection 'Virgin Mobile' Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 3 -> 4 (reason 0) Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled... Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started... Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 4 -> 6 (reason 0) Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete. Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled... Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started... Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 6 -> 4 (reason 0) Jan 23 21:26:09 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete. Jan 23 21:26:09 janet-laptop modem-manager: (ttyUSB0) opening serial device... Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: <WARN>  stage1_prepare_done(): GSM modem connection failed: Serial command timed out Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 4 -> 9 (reason 1) Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: <info>  Marking connection 'Virgin Mobile' invalid. Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) failed. Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 9 -> 3 (reason 0) Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): deactivating device (reason: 0). Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: flush_routes: assertion `iface_idx >= 0' failed Jan 23 21:26:12 janet-laptop NetworkManager: flush_addresses: assertion `iface_idx >= 0' failed Jan 23 21:26:12 janet-laptop modem-manager: (ttyUSB0) closing serial device... Jan 23 21:27:54 janet-laptop wpa_supplicant[921]: CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS Jan 23 21:29:54 janet-laptop wpa_supplicant[921]: CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS And attempting again: Code: Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) starting connection 'Virgin Mobile' Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 3 -> 4 (reason 0) Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled... Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started... Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 4 -> 6 (reason 0) Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete. Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled... Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started... Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 6 -> 4 (reason 0) Jan 23 21:31:31 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete. Jan 23 21:31:31 janet-laptop modem-manager: (ttyUSB0) opening serial device... Jan 23 21:31:32 janet-laptop modem-manager: Got failure code 100: Unknown error Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: <WARN>  stage1_prepare_done(): GSM modem connection failed: Unknown error Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 4 -> 9 (reason 1) Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: <info>  Marking connection 'Virgin Mobile' invalid. Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) failed. Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 9 -> 3 (reason 0) Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): deactivating device (reason: 0). Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: flush_routes: assertion `iface_idx >= 0' failed Jan 23 21:31:32 janet-laptop NetworkManager: flush_addresses: assertion `iface_idx >= 0' failed Jan 23 21:31:32 janet-laptop modem-manager: (ttyUSB0) closing serial device... Since the error message changed, I attempted a third time: Code: Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) starting connection 'Virgin Mobile' Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 3 -> 4 (reason 0) Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled... Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started... Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 4 -> 6 (reason 0) Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete. Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled... Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started... Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 6 -> 4 (reason 0) Jan 23 21:40:07 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete. Jan 23 21:40:07 janet-laptop modem-manager: (ttyUSB0) opening serial device... Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: <WARN>  stage1_prepare_done(): GSM modem connection failed: Serial command timed out Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 4 -> 9 (reason 1) Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: <info>  Marking connection 'Virgin Mobile' invalid. Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: <info>  Activation (ttyUSB0) failed. Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): device state change: 9 -> 3 (reason 0) Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: <info>  (ttyUSB0): deactivating device (reason: 0). Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: flush_routes: assertion `iface_idx >= 0' failed Jan 23 21:40:10 janet-laptop NetworkManager: flush_addresses: assertion `iface_idx >= 0' failed Jan 23 21:40:10 janet-laptop modem-manager: (ttyUSB0) closing serial device... It seems to be having problems communicating on the virtual serial port... ? If it at all helps, the modem doesn't quite come up with the model expected: Code: Bus 001 Device 008: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem I have connected the device before on a Netgear 3G router, and I have some vague recollection that I tested on another Ubuntu laptop, but don't quote me on the latter. Yes, I have credit remaining on the network, and the blue light is flashing once every couple of seconds. I am using kernel: Code: janet@janet-laptop:~$ uname -r 2.6.31-17-generic janet@janet-laptop:~$ uname -a Linux janet-laptop 2.6.31-17-generic #54-Ubuntu SMP Thu Dec 10 16:20:31 UTC 2009 i686 GNU/Linux The device appears to have registered itself properly with the kernel. Code: [ 2079.952205] usb 1-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 7 [ 2080.095807] usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice [ 2080.110922] scsi11 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 2080.112999] usb 1-2: USB disconnect, address 7 [ 2080.112999] usb-storage: device found at 7 [ 2080.112999] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 2086.696123] usb 1-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 8 [ 2086.839805] usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice [ 2086.855039] option 1-2:1.0: GSM modem (1-port) converter detected [ 2086.855273] usb 1-2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0 [ 2086.855622] option 1-2:1.1: GSM modem (1-port) converter detected [ 2086.855782] usb 1-2: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1 [ 2086.869864] scsi14 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 2086.872306] usb-storage: device found at 8 [ 2086.872314] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 2086.880654] scsi15 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 2086.880973] usb-storage: device found at 8 [ 2086.880973] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 2091.869712] usb-storage: device scan complete [ 2091.871641] scsi 14:0:0:0: CD-ROM            HUAWEI  Mass Storage    2.31 PQ: 0 ANSI: 2 [ 2091.882758] usb-storage: device scan complete [ 2091.884910] scsi 15:0:0:0: Direct-Access    HUAWEI  MMC Storage      2.31 PQ: 0 ANSI: 2 [ 2091.900328] sr0: scsi-1 drive [ 2091.900578] sr 14:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0 [ 2091.900735] sr 14:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 5 [ 2091.901399] sd 15:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0 [ 2091.920461] sd 15:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk [ 2104.968852] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 1 [ 2104.971872] ISOFS: changing to secondary root Any tips to what I should do next? (HowTos)