3

openSUSE-11.3 LXDE Milestone2 experience

view full story
linux-howto

http://forums.opensuse.org – I just finished an install on my "sandbox" PC of openSUSE-11.3 milestone2, selecting the lightweight LXDE desktop. This is the first time I have actually installed LXDE in its own partition (previous I only played with liveCDs) and the first time I've installed an 11.3 milestone release, so that may mean my comments are coloured by a serious lack of experience with LXDE and 11.3 (milestone). Thus far its been interesting ... Details: My "sandbox" PC is a 10 year old 32-bit AMD Athlon-1100 w/1GB RAM (running on an MSI KT3 Ultra motherboard) w/nVidia GeForce FX5200 graphics AGP card. I replaced my previous openSUSE-11.2 Gnome installation for this LXDE (I'm a big KDE user, but I'll miss that Gnome, and I may install Gnome in another partition - but thats not relevant to this thread). When installing 11.3 milestone2 LXDE, I installed from a DVD, choosing to deselect the "autoconfig" option, choosing the LXDE destkop, disabled ipv6 and enabled ssh. I also installed kernel-source, kernel-syms, and the base-development pattern (in anticipation of installing the custom nvidia proprietary driver). Installation went ok as anticipated - this PC hardware is very Linux friendly. The initial boot came up at 1024x768 resolution (as evident by "xrandr" ) , and an examination of the log files indicated it was using the "nv" (opensource nvidia) graphic driver. I had to install "leafpad" editor to look at the log fie. Is there an editor installed by default in the LXDE pattern? If not, then I suggest "leafpad" is a good light weight choice and should be added by default. Fonts were horrible (and I'm typically NOT fussy wrt fonts). I note pulse audio was ENABLED by default. This "sandbox" PC has two audio devices, and as Murphy would have it, the wrong one (from my perspective) was enabled by default. But a quick trip to YaST fixed that, and sound worked fine. I note "GMixer" is the mixer. Internet worked immediately (via a wired connection). I note when launching firefox and other apps, there is no feedback (such as a busy symbol, or bouncing ball, or something). Thats likely an LXDE characteristic, but that coupled with the fact that a double click was necessary to launch applications was irriatating to myself (a one-click launch application user). I eneded up double-clicking, triple-clicking, and getting generally frustrated when trying to launch applications, launching many instances of the same apps by mistake due to the lack of feedback and my unfamiliarity with the doubleclick limiation. But thats just me struggling with LXDE :) ... oh ... did a say the Fonts were horrible at 1024x768 with the "nv" graphic driver? ... Note I am viewing this on a 26" Samsung monitor capable of 1900x1200 resolution. I did go to System > preferences > appearance, and change to "crux" appearance, which IMHO has very slightly improved fonts, but the fonts were still bad. Real bad. I noted no /etc/X11/xorg.conf file in this 11.3 milestone2 install. So I rebooted to run level 3 and ran "sax2 -r -m 0=nvidia" and configured to 1900x1200 resolution. But when I rebooted to LXDE, I was still at 1024x768 resolution, despite my previous sax2 efforts. I don't know if this is an LXDE hiccup or a hiccup with the depreciated sax2, but it was puzzling. Did I say the fonts were still bad? Still, no worries, as I did not intend to keep the "nv" driver". Instead, I rebooted to run level 3 and installed the proprietary nVidia 173.14.25 legacy graphic driver "the hardway" (which is not hard). I then ran "nvidia-xconfig" (instead of sax2) to configure the proprietary driver, and then rebooted to LXDE. This time the fonts were nice. Real nice :) ... I ran 'xrandr' and noted the resolution was 1600x1200. Strange, as using the same driver on the same hardware on openSUSE-11.2 would give 1920x1200. ... But no matter, the 1600x1200 does look nice. Did I say the fonts were now nice? They are now quite nice. Real nice. :) I then added the packman repository for factory, and installed MPlayer, vlc, and libxine1, and codecs from libffmpeg0. I played some videos and they played very nice ! Some LXDE specific (I think) observations: file transfer between PCs: how do I do this? With KDE I could use dolphin or konqueror and "sftp". With Gnome I could use nautilus and "sftp". But "sftp" does not appear to be an option with PCMan file manager. reboot menu item. When I select reboot from the menu item, it does NOT reboot, but rather it takes me to the loggin prompt. From there, the reboot works fine. I think there is a bug there. speed. The desktop itself appears fast. However applications have the same sort of speed as I saw on Gnome and KDE4 with same apps. In truth, this 10-year old PC has too much RAM @ 1GB and it is also too new !!! to challenge LXDE. I think LXDE would really shine (in comparison to Gnome/KDE) on much less capable hardware. automount of USB device. I put in one USB stick that worked under KDE4/Gnome in 11.2 on same hardware. It was not automounted, and fdisk gave a really bizzare reading, with fdisk not recognizing the memstick properly (it did see something). I put in a second (different) USB stick, and again it was not automounted. But this memorystick was properly seen by fdisk, and a manual mount worked. I suspect the fdisk hiccup on the 1st memory stick is an 11.3 milestone2 problem, but the lack of automount is a lack of such a feature in LXDE. IMHO thats an omission that others will complain about. no default editor ? As noted, I could not find a default GUI editor, so I installed leafpad. IMHO that should be included in the LXDE pattern as the default editor, IF there is no GUI editor already in place (that I may have missed). nv driver resolution. The 1024x768 resolution only with the "nv" graphic driver puzzled me. I did not get that limitation on same hardware with openSUSE-11.2 and KDE4 nor Gnome. BUT that may be an 11.3 milestone2 hiccup and not an LXDE hiccup ... nv driver fonts. These were really really bad. Fortunately with the nvidia proprietary driver in place the fonts are really nice. Thats all I have for now, maybe later this weekend, or next week, I'll play with this LXDE install further. I have no special desktop effects. To me that is the way it should be if one is choosing a desktop with LXDE. Still, I guess I should ask, should I be testing something there? (Distributions)