5

No soundcards found

view full story
linux-howto

http://forums.opensuse.org – I'm running OpenSuSE 11.2, 64-bit version, and after some system upheavals I now have no sound. Other indications of what is wrong (redacted to remove redundancies): Code: suillus2:~ # speaker-test -Dplug:front -c2 -l5 -twav speaker-test 1.0.18 Playback device is plug:front Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels WAV file(s) ALSA lib pcm.c:2205:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.front Playback open error: -2,No such file or directory suillus2:~ # speaker-test -Dplug:front -c2 -l5 -twav speaker-test 1.0.18 Playback device is plug:front Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels WAV file(s) ALSA lib pcm.c:2205:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.front Playback open error: -2,No such file or directory suillus2:~ # cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.17. suillus2:~ # cat /proc/asound/modules suillus2:~ # cat /proc/asound/cards --- no soundcards --- suillus2:~ # cat /etc/modprobe.d/sound options snd slots=snd-hda-intel # CvwD.JwBae+XgxVE:MCP61 High Definition Audio alias snd-card-0 snd-hda-intel suillus2:~ # In addition, alsaconf indicates "no soundcards found". Some history might be helpful. I transferred my system from one machine to another by cloning the hard drive. The new machine has somewhat different hardware, but OpenSuSE does come up and runs more or less correctly -- except for the sound problem. Sound was working on the old machine. I used Yast to set up the new sound card and it did find it (MPC61 High Definition Audio), but the sound test produces no sound. (Distributions)