4

ATI Catalyst 9.12 -- X blank screen

view full story
linux-howto

http://forums.opensuse.org – Hey all, I installed the new 9.12 cat drivers in the usual way (init 3; rpm -e the old drivers; generate new rpm; rpm -i new drivers; init 5), but instead of starting like I expected, I got a blank screen and what appeared to be a hard lock (keyboard lights don't toggle, Ctrl + Alt + Backspace and Ctrl + Alt + F1 don't do anything). I switched back to radeonhd, but I'd like to get the proprietary drivers working if possible. The usual listings ================== Code: [nathan@ebisu ~] lsmod | grep fgl fglrx                2323096  0 [nathan@ebisu ~] modprobe -l | grep fgl extra/fglrx.ko Looks like the driver loaded OK... Code: [nathan@ebisu ~] dmesg | grep fgl [    4.541203] fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel. [    4.576368] [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 3798 MBytes. [    4.578443] [fglrx]  vendor: 1002 device: 9442 count: 1 [    4.578823] [fglrx] ioport: bar 4, base 0xb000, size: 0x100 [    4.579046] [fglrx] Kernel PAT support is enabled [    4.579063] [fglrx] module loaded - fglrx 8.68.2 [Nov 24 2009] with 1 minors Code: [nathan@ebisu /var/log] sudo cat messages | grep fgl Dec 19 10:37:25 ebisu kernel: [  568.481429] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 30 for MSI/MSI-X Dec 19 10:37:25 ebisu kernel: [  568.481936] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 10736 Dec 19 10:37:26 ebisu kernel: [  569.212297] [fglrx] Gart USWC size:1236 M. Dec 19 10:37:26 ebisu kernel: [  569.212303] [fglrx] Gart cacheable size:491 M. Dec 19 10:37:26 ebisu kernel: [  569.212309] [fglrx] Reserved FB block: Shared offset:0, size:1000000 Dec 19 10:37:26 ebisu kernel: [  569.212313] [fglrx] Reserved FB block: Unshared offset:fc21000, size:3df000 Dec 19 10:37:26 ebisu kernel: [  569.212318] [fglrx] Reserved FB block: Unshared offset:1fffb000, size:5000 Dec 19 10:37:26 ebisu kernel: [  569.374309] Modules linked in: vboxdrv snd_pcm_oss snd_mixer_oss snd_seq snd_seq_device edd nfs lockd fscache nfs_acl auth_rpcgss sunrpc cpufreq_conservative cpufreq_userspace cpufreq_powersave acpi_cpufreq fuse loop dm_mod snd_hda_codec_atihdmi snd_hda_codec_analog ohci1394 joydev sr_mod i2c_i801 pcspkr sg fglrx(P) skge cdrom iTCO_wdt iTCO_vendor_support serio_raw sky2 ieee1394 asus_atk0110 intel_agp snd_hda_intel button snd_hda_codec snd_hwdep snd_pcm snd_timer snd snd_page_alloc ext4 jbd2 crc16 fan processor ide_Dec 19 10:38:18 ebisu kernel: imklog 4.4.1, log source = /proc/kmsg started. I did find another interesting thing in /var/log/messages which is unquestionably related: Code: Dec 19 10:26:12 ebisu kdm[1472]: X server died during startup Dec 19 10:26:12 ebisu kdm[1472]: X server for display :0 cannot be started, session disabled Dec 19 10:26:12 ebisu kernel: [  12.115458] BUG: scheduling while atomic: Xorg/1506/0x00000002 Googling on that last line didn't reveal anything enlightening, unfortunately. Something appears to have eaten Xorg.0.log and Xorg.0.log.old is zero-length, but I looked through it before it got stomped and didn't see anything that looked like a smoking gun. The last line was "Backtrace:" with nothing after it, making it look like it tried to write a stack dump and couldn't for whatever reason. There weren't any EE lines that looked fglrx related. Code: [nathan@ebisu /etc/X11] cat xorg.conf.fglrx Section "ServerLayout"                                  Identifier    "Layout[all]"                    Screen      0  "Screen[0]" 0 0                  InputDevice    "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"         InputDevice    "Mouse[1]" "CorePointer"            Option      "Clone" "off"                          Option      "Xinerama" "off"              EndSection                                        Section "Files"         InputDevices  "/dev/gpmdata"         InputDevices  "/dev/input/mice" EndSection                              Section "Module"         Load  "dbe"         Load  "freetype"         Load  "extmod"          Load  "glx"            Load  "dri"            Load  "GLcore"  EndSection              Section "ServerFlags"         Option      "AllowMouseOpenFail" "on"         Option      "ZapWarning" "on"        EndSection                                  Section "InputDevice"         Identifier  "Keyboard[0]"         Driver      "kbd"                Option      "Protocol" "Standard"         Option      "XkbLayout" "us"            Option      "XkbModel" "microsoftpro"         Option      "XkbRules" "xfree86"    EndSection                                  Section "InputDevice"         Identifier  "Mouse[1]"         Driver      "mouse"          Option      "Buttons" "5"         Option      "Device" "/dev/input/mice"         Option      "Name" "Microsoft Wheel Mouse Optical"         Option      "Protocol" "explorerps/2"                    Option      "Vendor" "Sysp"                              Option      "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Modes"         Identifier    "Modes[0]"         ModeLine    "1920x1200" 154.0 1920 1968 2000 2080 1200 1203 1209 1235 -hsync +vsync EndSection Section "Monitor"         Identifier  "Monitor[0]"         VendorName  "BNQ"         ModelName    "BENQ G2400W"         UseModes    "Modes[0]"         DisplaySize  517        323         HorizSync    30.0 - 94.0         VertRefresh  43.0 - 85.0         Option      "CalcAlgorithm" "XServerPool"         Option      "DPMS" "true"         Option      "PreferredMode" "1920x1200" EndSection Section "Device"         Identifier  "Device[0]"         Driver      "fglrx"         Option      "VideoOverlay" "on"         Option      "OpenGLOverlay" "off"         Option      "mtrr" "on"         Option      "UseFastTLS" "2"         Option      "UseInternalAGPGART" "no"         Option      "BlockSignalsOnLock" "on"         Option      "no_accel" "no"         Option      "no_dri" "no"         Option      "TripleBuffer" "true"         BusID      "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen"         Identifier "Screen[0]"         Device    "Device[0]"         Monitor    "Monitor[0]"         DefaultDepth    24         SubSection "Display"                 Viewport  0 0                 Depth    24         EndSubSection EndSection Section "DRI"         Group        "video"         Mode        0660 EndSection Let me know if you need more info or have an idea about what I could be doing wrong. Thanks! Nathan (Distributions)